17 érdekesség, amit nem tudtál Napoleonról

105

Bemutatunk 17 érdekességet a katonai zseninek bizonyuló Napóleonról, az itáliai francia hadsereg tábornokáról, aki hatalmas örökséget hagyott hátra az emberiség számára.

1. Napóleon császár nem szeretett veszíteni, de mivel nem volt jó kártyajátékos, többnyire csalni szokott.

2. Napóleon 26 éves volt, amikor feleségül vette a 32 éves Jozefinát. Az esküvő napján Jozefina hat évet tagadott le az életkorából és Napóleon 18 hónapot adott hozzá saját életkorához csak azért, hogy egyidősek legyenek.

3. Napóleon 1.67m magas volt, ami az 1800-as években az átlag felettinek számított.

4. Napóleon mondta: “Jobb egy birkákból összeverődött hadsereg, amelyet oroszlán vezérel, mint egy birka parancsnoksága alatt álló oroszlánsereg.”

5. Napóleon volt a brit bulvárlapok célponja és egész Európa rajta nevetett. A britek megkaparintották a testvérének küldött levelét, amelyben Jozefinával való kapcsolatáról mesélt.

6. Az a hír járja, hogy Napóleon ailurofóbiában (macskáktól való félelem) szenvedett.

7. Napóleon egyiptomi hadjáratára 150 tudóst is magával vitt. A Rosette-i követ(rosettai kő) Bouchard francia kapitány fedezte fel. Ez a kő segített megfejteni az egyiptomi hieroglifákat.

8. Beethoven 3. szimfóniájával, amely az Eorica névre is hallgat, köztudomásúan Bonaparte Napóleon, a Francia Köztársaság Első Konzulja előtt akart tisztelegni vele, mivel tisztelte Napóleont, aki a forradalmi lázban szenvedő Franciaország viszonyait békésen rendezte és nem vágyódott a korona után, hanem mint konzul akarja sezolgálni hazáját. Amikor viszont 1804-ben Napóleon császárrá koronáztatta magát, Beethoven dühösen kitörölte a kotta címoldaláról az ajánlást.

9. Napóleon ígényére Charles Barbier kifejlesztett egy olyan titkos kommunikációs módszert, amely lehetővé tette a katonáknak, hogy éjszaka, fény nélkül is, csendben tudjanak kommunikálni. Ez volt az “éjszakai írás.” Az új írásmód volt a Braille-írás előfutára.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét