11 tárgy, amit eddig rosszul használtál minden egyes nap, mert fogalmad sincs, hogy mi az igazi szerepe!

540
Sok olyan hétköznapi tárgyunk van, amit nem is tudunk pontosan, hogy milyen célt szolgál és sokszor azt gondoljuk, hogy egyes dolgoknak csak látszólagos szerepük van. Néha nem is sejtjük, mire lehet felhasználni ezeket, bár nagyon fontosak! Az alábbi tárgyakat, eszközöket szinte minden nap használjuk, anélkül, hogy tudnánk, miért vannak. Ebben a cikkben minden ilyen apró trükköt felfedünk! Gondolod, hogy ennek a kis lyuknak a kupak végén nincs semmi funkciója? Ez aprócska dolog megakadályozza a fulladás veszélyét. Ha a gyermek lenyeli, akkor ezen a kis résen levegőt vehet, ameddig a mentő megérkezik. Állítólag van egy másik szerepe is: megakadályozza, hogy a golyóstoll végénél nyomás keletkezzen, és így nem folyhat ki a tinta.
Láttál már ilyen lyukat a repülőgép ablakán? Ennek kettős funkciója is van. Először is kiegyenlíti a légköri nyomást. Amikor a repülőgép nagyon magasra emelkedik, akkor nagyon magas a nyomáskülönbség a repülőgép háromrétegű ablakai között. A középső rétegen lévő kis szellőzőnyílás tulajdonképpen abban segít, hogy kiegyenlítse a nyomást a külső és a belső szféra között. A másik szerepe az, hogy megakadályozza, hogy az ablakot ellepja pára.
Tudtad, hogy miért adnak egy kis szövet darabot az új ruhákkal? Nem azért van, hogy ha kilyukad, akkor legyen miből foltot rárakni. Ez egy minta szövet, amelyiken kipróbálhatod az otthon használt tisztítószereket.
Mire való az az apró zseb a farmereken? Manapság egyre kevesebben használják, de eredetileg nyilván nem azért varrták rá egy munkásnadrágra, mert esztétikus volt. A farmer eredeti célközönsége, a cowboyok. Ők hordták előszeretettel zsebóráikat egy lánccal a övükhöz rakva. Az órazseb volt hivatott arra, hogy a kényes szerkezetek nehogy megsérüljenek.
De mire való a kapocs? Bármennyire is hietetlen a farmerek zsebén látható kis kapcsok nem csupán esztétikai célt szolgálnak. A farmert eredetileg a munkásosztály hordta, mert igen ellenálló volt a kemény fizikai munkavégzés során, ám a zsebei mindig leszakadtak, pedig a munkások számára fontos szerepük volt, hiszen ebben tárolták a szerszámokat is akár. Egy helyi varró, Jacob Davis zseniális ötlettel állt elő, kapcsokkal fogta össze a zsebek széleit, hogy azok tartósabbak, ellenállóbbak legyenek.
Miérv van két lyuk a tornacipő oldalán? A lyukak elsődleges dolga, hogy segítsenek abban, hogy jobban szellőzzön a cipő, de van egy olyan cipőfűzési megoldás, amellyel jobban illeszkedi a lábbeli a lábunkhoz. Ebben ezeknek a lyukaknak is szerepük van.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét