10 repülőgép titok, amit az utasoknak sosem mondanak el.

720
Akik rendszeresen utaznak repülőgéppel, azokat szinte már semmilyen új dologgal nem lehet meglepni, ami a repülést illeti. A laikusok persze mások, nekik még minden új, szóval őket könnyebben ámulatba lehet ejteni. Viszont annak ellenére, hogy egyesek havi szinten utaznak repülővel és elég sok információval rendelkeznek, mind a repülőkkel, mind a becsekkolással kapcsolatban, még mindig tartogatnak a légitársaságok olyan tényeket, amiket csak nagy ritkán osztanak meg a civilekkel. A mai cikkünkben elhoztunk néhány érdekességet a repülőgépekkel kapcsolatban, amikről még biztos, hogy nem tudtál. Kis horgok a szárnyakon Ezek a kis horgok arra valók, hogy vészhelyzet esetén drótkötelet fűzzenek át rajta, ugyanis, ha vészhelyzet adódik és semmilyen másik menekülő útvonal nincs, akkor az utasok kénytelenek a repülő szárnyaira menni, amik bizony csúsznak. A drótkötél segítségével viszont meg tudnak kapaszkodni és le tudnak mászni.
A pilótafülkében van egy fejsze. Ez a fejsze arra szolgál, hogy a pilóták egy véletlenül kialakult tüzet megfékezzenek, vagy utat csináljanak maguknak, ha sehogy máshogy nem tudnak kijönni a fülkéből, mert az ajtó beszorult. A gép készítői szándékosan megjelöltek néhány gyenge pontot a repülőn, hogy tudják, hova kell célozni vészhelyzet esetén.

Picike lyukak az ablakokon Kevesen tudják, hogy a repülők ablakai összesen három rétegből vannak megcsinálva. A külső rétegre nehezedik a legtöbb nyomás, a középső pedig akkor hasznos, ha esetleg valami miatt a külső megsérül. A lyukacskák viszont azt a célt szolgálják, hogy kiegyenlítsék a három réteg közötti nyomáskülönbséget, illetve megakadályozzák bepárásodást, hosszabb utazások alatt.

Segédhajtómű Igazság szerint ez a szerkezet nem veszi ki a részét a meghajtásában, inkább energiával látja el a gépet. Fontos szerepe van akkor, mikor a hajtóműveket beindítják, mivel ahhoz sok energiára van szükség. Ezen felül pedig, amikor még a repülő nem szállt fel ez biztosítja, hogy legyen a fedélzeten áram.
Pihenő helyiségek a személyzet részére Amikor a legénységnek hosszabb útra kell mennie, akkor szüksége van a pihenésre, ám nagyon nehéz alvásra alkalmas helyet biztosítani nekik a sok eladható hely mellett. Viszont az úgynevezett CRC egy olyan rekesz, amit a mérnököknek sikerült olyan helyre tenniük a gépen belül, ami biztosítja a személyzetnek a pihenést. Kis kialakításuk végett, csak alvásra használhatók.

A vészkijáratokon lévő fogantyúk Vészhelyzet esetén ezek a fogantyúk segítenek az ajtó kinyitásában, illetve kapaszkodásra is szolgálnak. Tudniillik elsőként, sosem a gép legénysége, hanem az utasok menekülnek ki, akik ezeket fogják leszállás alkalmával.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét